Tips

A diaphanous house decorated in white

A diaphanous house decorated in white

The advantage of dedicating yourself professionally to planning reforms and studying color is that, when you buy a house, you can glimpse possibilities that are not in sight. That, precisely, is what happened to Marta García-Bardón when he bought this Three-storey house located on the outskirts of Madrid. Partner, together with Marta de la Torre, of the MC paint company, overlooked that the original building had too many rooms and tiny windows, and focused on planning its rehabilitation.

The key transformation was to eliminate all possible partitions and open large windows to the outside. The new distribution was organized around the stairs -the only element that could not be suppressed- as the central axis of different diaphanous environments that communicate with each other. The living room, dining room and kitchen were located on the ground floor. The first floor was reserved for the girls' bedroom, the bathroom and a living room with working corners.

The attic, which was once a warehouse, He recovered to plan the master bedroom, with the built-in bathroom and a small seating area. The conception of each plant as a large common space was enhanced with coatings that reinforce the feeling of continuity. The floor of the house was paved with a gray linoleum and the walls were painted in white, except those of the living area of ​​the first floor, which were highlighted with a paper printed with flowers. As for the decoration, few furniture, functional and comfortable, were chosen. Its finish, mostly white and in tune with the walls, is not accidental. After seeing so many colors every day for her work, Marta longed for an oasis to relax and enjoy the family.

Advertising - Keep reading below Details that decorate the room

The living room was decorated with pieces of different styles. A straight-line sofa bought years ago, a coffee table designed by the owner and the Plastic Side Chair by Vitra. The wall that separates the living area from the stairs was covered with patterned paper, from the Romo firm.

The house entrance

In the hall, a console acquired in the Piquer Galleries serves as an display for candlesticks, ceramic dishes and old pharmacy jars. The picture is by Eduardo Chillida.

Living room

Detail of one of the bookstores made to measure. Thanks to her, the staircase - located in the center of the floor - gained visual interest.

The dinner room

It was decorated with a custom-made table and with old Chinese chairs painted in white. The ceiling lamp, with a black extra large screen, sets the intensity counterpoint to an environment where light tones predominate. Its silhouette is cut over the cabinets, which hide a valuable storage space to store the utensils. Ceiling lamp, by Santa & Cole.

Work zone

Some corners of the house were reserved to create work areas, such as the one on the left, located after the living room. Max model table, from Kartell. Plastic Side Chair, designed by the brothers Charles and Ray Eames for the firm Vitra.

A diaphanous plant

The kitchen shares space with a living area and with the dining room, separated by a bay without doors. Vitra Elliptical Table coffee table. Reupholstered armchair and pouf with Romo signature fabrics. The wooden stool is African.

A spacious and bright kitchen

To enhance visual continuity, the kitchen was planned in an L-shape, with low cabinets that do not break the sense of perspective. The plate was installed on a central island whose countertop was extended as a breakfast bar. Kitchen furniture, by Dismuco.

Private suite

The attic was used to make a large bedroom with the integrated bathroom and a small seating area. As in the rest of the house, the absence of partitions facilitates natural light to flow without obstacles.

A very original bathroom

The circular mirror and the washbasin cabinet form such an impeccable composition that reminds of a dressing table. The sensation of neatness is achieved with the walls and furniture in white. The rooms are softened with carpets in tan tones on a gray linoleum floor.

The bathroom mirror

Its design, circular and with a simple metal frame, gains interest by being supported on the washbasin cabinet and moved to the side, where the tap is. This is the Grundtal model of Ikea; in 70 cm in diameter (€ 24.95).

Shower area

The shower, located on the other side of the stairs, became independent with a transparent glass screen. The peculiar shape of the roof, inclined to two waters, adds a feeling of intimacy and charm.

Child's bedroom

It was located on the first floor, with two white patinated iron beds and a flirtatious mosquito net. The girls room is the only one in the whole house that has a linoleum floor in a different, pink finish. Next to the access door - one of the three in the house - there was an oriental closet, which is used to store bed linen and towels.